Afdrukken

VERGEVEN, JA, MAAR WAT ALS JE MAN JE VERLAAT?

(Dit getuigenis is anoniem, naam bekend bij de redactie)

Vergeving is geen gemakkelijk onderwerp, maar als God ons iets opdraagt, wil Hij het ons niet moeilijk maken, Hij wil ons vrijzetten!

Tot voor kort vond ik van mezelf dat ik vlug kon vergeven. Het ging echter om kleine dingen en in het Woord staat dat God ons wreekt en ons recht verschaft als we mensen en situaties loslaten bij Hem. Dus vergaf ik altijd snel, niet zozeer voor de personen die ik vergaf, maar voor mezelf. God kan mij beter recht verschaffen en "betalen" dan mijn schuldenaars ooit zouden kunnen.

En toen besloot mijn man van me weg te gaan…dit was voor mij heel andere koek. Nooit eerder voelde ik zo'n diepe pijn, ik voelde me enorm bedrogen en zo diep vernederd. Ik wist dat ik geen tweemaal betaling kon eisen. Of ik eiste “betaling” van mijn man, of ik liet hem los en verwachtte het van God. Aangezien ik altijd korte metten met zo'n situaties maakte,  dacht ik nu hetzelfde: ik neem een beslissing vanuit mijn wil en ik vergeef, en God herstelt, punt uit. Zelfs nadat ik die beslissing verstandelijk had genomen, bleef ik negatief denken over hem en bleven er negatieve scenario's in mijn hoofd afspelen. Ik begreep het niet en vond het enorm moeilijk om er niet mee bezig te zijn en er niet aan te denken…het speelde steeds opnieuw door mijn gedachten.
Ik kon me ook moeilijk op God concentreren want alle negatieve gedachten en scenario's vulden mijn denken. Ik had al verschillende keren gebeden en God gevraagd om me daarbij te helpen ... Ik hoorde echter geen antwoord, het was veel te druk in mijn hoofd!

Na enkele weken bad ik op een dinsdagmiddag: "Vader, ik denk dat U mij iets wil zeggen, maar ik versta U niet, mijn hoofd is te vol met gedachten. Spreek alsjeblieft 's nachts tot mij als ik slaap dan denk ik tenminste niet!". De nacht van woensdag op donderdag sprak God heel duidelijk tot mij. Ik sliep, denk ik, maar mijn geest was wakker en God was erg duidelijk. Hij zei me dat ik moest vergeven. Ik antwoordde dat ik het niet begreep, ik had toch al vergeven! God zei opnieuw dat ik moest vergeven. Hij maakte mij duidelijk dat de vergeving die ik gegeven had, voorwaardelijk was. Ik had het nooit zo gezien of uitgesproken maar ik wist onmiddellijk dat God gelijk had. Ik had voorwaardelijk vergeven, de vergeving zou pas ingaan op het moment dat hij berouw zou hebben en zijn spijt zou betonen. God zei me dat dit niet werkte. Ik moest mijn schuldenaar volledig loslaten bij hem en overgeven aan Hem zonder enige claim.

De dag daarna ben ik er heel erg lang mee bezig geweest. Ik wilde graag gehoorzamen en doen wat God vroeg maar nu pas snapte ik dat dat een hele stap was. Ik kon het niet, ik vond het niet eerlijk, wat mij was aangedaan was zo verschrikkelijk ...
Toen maakte ik, zoals we leerden in onze kerk, een lijstje met alle dingen die hij me aangedaan had en met alle dingen die hij had moeten doen en juist niet gedaan had. Het werd me duidelijk dat hij dat allemaal nooit kon goedmaken. Hij zou misschien wel spijt kunnen hebben, berouw tonen en het vanaf dan anders kunnen aanpakken, maar hij zou de verloren jaren nooit kunnen terugdraaien en hij zou de pijn en het verdriet niet kunnen elimineren.

Alleen God kan dat, alleen God kan mij herstellen en alleen God kan de situatie ten goede keren. Toen begreep ik dat ik het inderdaad beter van God kon verwachten dan van hem, maar daarvoor moest ik hem wel loslaten en elke claim die ik op hem had gemaakt laten vallen.

Ik kon dat niet uit eigen kracht. Ik bad : "God, ik kan het niet maar U wel, ik wil het doen maar het lukt me niet, wilt U mij helpen en het in mij doen?".  God bewerkt immers het willen en het werken in ons (Filippenzen 2:13)!
Toen heb ik gewoon uitgesproken "ik vergeef je" en God heeft mij vrijgemaakt. De negatieve gedachten en scenario’s verdwenen op dat moment! Het doet nu ook minder pijn als ik eraan denk of ermee geconfronteerd wordt…
Als God je iets vraagt, geeft Hij je de kracht en doet Hij het omdat Hij ons zo graag wil vrijmaken en genezen…Zijn liefde voor ons is onbeschrijfelijk groot!

DMC Firewall is a Joomla Security extension!