Ludo en Vera hebben een financieel verbond met God. Ludo deelde onlangs nog een aantal gevolgen daarvan in hun leven, allemaal gebeurd dit jaar.

Ludo wandelt dagelijks met zijn hond en doet tijdens die wandelingen heel wat interessante gesprekken met mensen uit de buurt. Zo was hij begin dit jaar op wandel met de hond samen met zijn buurman die als zelfstandige kachels plaatst. Ludo vertelde hem dat hun kachel aan vervanging toe was omdat die al wat scheuren vertoonde. Z’n buurman zei tegen hem dat hij vier kachels had staan van mensen die een nieuwe kachel hadden aangeschaft die hij geplaatst had. De oude nog bruikbare kachels nam hij dan mee naar huis.

Een paar weken na deze wandeling nam z’n buurman Ludo mee naar zijn huis en zei tegen Ludo dat hij een kachel mocht kiezen. “Goed”, zei Ludo, “maar wat gaat me dat kosten?”. “Voor u is het gratis”, zei z’n buurman. Ludo kreeg niet alleen de kachel, maar de buurman kwam hem ook gratis installeren, de nieuwe kachel paste perfect, er moest niks veranderd worden. Z’n buurman nam z’n oude kachel mee voor het oude ijzer en isoleerde rond de kachel tegen warmteverlies....allemaal gratis!

Niet lang daarna was er die zware storm in het weekend van 9 en 10 maart. Overal gingen er bomen omver. Die week belde er aan het huis van Ludo en Vera een vrouw aan. Ludo ging opendoen. Ze vroeg: “ben jij Ludo?”. Ludo bevestigde dat en de vrouw zei dat mijnheer X. in de buurt een aantal bomen had die omver gegaan waren met de storm, of hij daar iets mee kon doen. Ludo ging naar het opgegeven adres en de man daar liet hem 5 grote bomen van een meter of 20 zien die omver lagen in zijn tuin...Ludo mocht ze gratis komen halen. Ludo besprak hoe hij dat zou doen omdat die tuin moeilijk bereikbaar was. De man zei dat ze ter plaatse door iemand anders gezaagd konden worden. “Ja, graag in blokjes van 40 cm.”, zei Ludo om te lachen maar de man zorgde ervoor dat het ook zo gebeurde!

Zijn buurman is met zijn aanhangwagen samen met Ludo alles (gratis) gaan ophalen en zo lag Ludo’s tuin plots vol brandhout, gratis en voor niks!

Ook z’n buurman aan de overkant had een omgewaaide boom. Hij had een firma ingehuurd om die boom in stukken te zagen. De mensen van die firma vroegen aan Ludo of ze hun stukken op zijn terrein mochten leggen omdat er op straat geen plaats was. Ludo stemde toe. De dag erna kwam de overbuurvrouw bellen en zei dat ze de boom mochten hebben als ze dat wilden. De gemeente zaagde een deel van de resten op straat nog in stukken en kwam alles bij Ludo leggen...helemaal gratis!

Ludo had twee kettingzagen geleend en deed daarmee de blokken hout in stukken. Door een ongeluk heeft Ludo in 2016 aan zijn linker hand een stuk van z’n duim en z’n pink en de hele wijsvinger, middelvinger en ringvinger verloren (zie getuigenis in Goed Nieuws 0519). Daardoor is werken met een zware kettingzaag helemaal niet zo makkelijk voor hem.

Z’n buurman zag hem bezig en bood zijn professionele elektrische zaag, veel lichter in gewicht, spontaan aan...helemaal gratis!

Tijdens een andere wandeling met de hond zag Ludo grote zwarte leisteen tegels tegen de muur van een huis staan. Hij bedacht dat hij die wel zou kunnen gebruiken voor z’n terras. Hij vroeg aan de mannen die ter plaatse aan het werk waren of ze die stenen nog nodig hadden maar ze zeiden dat zij de eigenaar niet waren en het dus niet konden zeggen. Een 14-tal dagen later belde er iemand aan Ludo’s voordeur. Hij vroeg of hij de man was die geïnteres- seerd was in de leistenen. Ludo bevestigde dat. De man zei dat als hij ze voor vrijdag kon ophalen, hij ze kreeg, helemaal gratis! Ludo’s handige buurman kwam met z’n kleine bulldozer en haalde de stenen voor hem op...helemaal gratis!
Ludo had nog nooit een terras gelegd, hij is kok van beroep. Z’n handige buurman heeft hem duidelijk uitgelegd hoe hij alles moest uitmeten en aanpakken, heeft hem z’n betonmolen geleend en hem geleerd hoe je goeie beton maakt en heeft de eerste steen gelegd. Daarna is Ludo zelf aan de slag gegaan. ’s Avonds kwam z’n buurman kijken en hij zei: “ik ga u aannemen, dan kunnen we samen vloeren gaan leggen”.

Aan de rechter kant van het huis van Ludo en Vera wou Ludo graag een poort zetten. Hij had nog een hondenren staan van 3 meter en vroeg aan z’n buurman of hij die zou kunnen gebruiken daarvoor. De buurman bevestigde dat. Ludo zei dat hij dan nog een paal zou moeten kopen maar de buurman zei dat ze die samen zouden maken van 2 oude stoofbuizen die hij aan elkaar laste en in beton goot die hij maakte van resten cement, zand en kleefmiddel die hij nog liggen had. Ludo wou de onkosten vergoeden maar kreeg alles...helemaal gratis!

En dan was Ludo weer op wandel met de hond (je zou toch zo een hond gaan kopen, hé!) toen hij iemand met een kraan graszoden en grond zag scheppen in een grote container. Ludo vroeg wat ze daarmee deden. Hij wou immers graag aan de rechter kant van z’n huis de grond verhogen. Daar liep het af naar beneden zodat hij niet kon binnenrijden. De man vroeg waar hij woonde. “Achter de hoek in nummer 14” zei Ludo. Die man kwam 1,5 container grond deponeren bij Ludo zodat hij nu kan binnenrijden met de auto...helemaal gratis.
Niet zo lang geleden zei een schoondochter van Ludo en Vera tegen hen: “Jullie kunnen dat wel, hé, kopen zonder geld?”. Klopt, maar alleen omdat ze een financieel verbond hebben met God...Mocht je nieuwsgierig zijn en ook zoiets willen, praat dan eens met Ludo en Vera!

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd