Afdrukken

Johannes, de discipel die Jezus liefheeft 

Voor mij en voor vele anderen is dit een struikelvers in de Bijbel. Wat moet je daarmee? Jezus leek dus meer te houden van één van de discipelen dan van de anderen. Sommigen gaan zelfs zover om dan te beweren dat Jezus een homoseksuele relatie had met Johannes. Maar als je echt de kern van dit vers wilt begrijpen, moet je gewoon je hersencelletjes bij elkaar harken en eens goed lezen wat er staat. Wat belangrijk is, is dat Jezus niet Degene is die dit statement maakt maar wel Johannes. En nergens lezen we in de evangeliën dat Jezus zegt dat Hij er ééntje liever heeft dan alle anderen.

Dus de uitspraak en de vaststelling komt van Johannes zelf. Had hij dan een speciale openbaring gekregen? Wat mezelf betreft, is het door de jaren heen af en toe gebeurd dat iemand zei: “God is blij met jou”. Het was een uitspraak die wel eens bleef hangen omdat ik toch gewend was dat iemand zei "God houdt van jou”. Maar er is in mijn gedachtegang een verschil tussen van iemand houden en blij zijn met iemand. 

Kort geleden gebeurde het weer dat er na een samenkomst een oudere dame op mij afgestapte en zei dat ze van God moest zeggen dat Hij blij is met mij. Meestal blijft zo'n zinnetje dan een korte tijd hangen. Maar nu begon ik erover na te denken. Ik had geen speciale openbaring maar wel het Woord waarin duidelijk staat dat God van ons houdt en blij met ons is. Dus besloot ik dat woord gewoon aan te nemen. 

Misschien is hetzelfde bij Johannes gebeurd. Misschien was hij er zo trots op dat Jezus hem graag zag dat hij het nodig vond om dat eventjes wereldkundig te maken, terwijl de andere discipelen daar niet zo mee bezig waren of het niet rondstrooiden. Hoe het juist gelopen is, weet niemand. Dat Jezus niet méér hield van Johannes dan van anderen lijkt me duidelijk. Maar één ding is zeker : Johannes wìst dat hij de discipel was waar Jezus van hield. 

Ik wil dit gewoon even bij je neerleggen en hoop dat je er over nadenkt. Ik wens je er veel zegen mee. 

Hugo, de discipel waar Jezus blij mee is. 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd