Ludo, onze huiskok, verloor op maandagavond 21 maart 2016 door een ongeluk aan zijn linker hand een stuk van z’n duim en z’n pink en de hele wijsvinger, middelvinger en ringvinger...en dat minder dan een week voor ons paasfeest met diner waar hij de leiding had in de keuken.
Hij werd in allerijl overgebracht naar Gasthuisberg waar professor Nijs de hele nacht opereerde en de middelvinger op de plaats van de wijsvinger hechtte.

Toen professor Nijs de volgende ochtend de operatiezaal verliet, kwamen de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation van Maalbeek en kon hij onmiddellijk opnieuw de operatiezaal in...het werd een lange marathon voor hem!
Ludo bleef een paar dagen in het ziekenhuis maar was aanwezig op ons paasfeest die zondag...op zich al een wonder...en de keuken werd prachtig overgenomen door een team van toegewijde mensen vanuit onze kerk. Toen hij het ziekenhuis verliet, stopte Ludo alle pijnmedicatie maar al snel wist hij goed wat fantoompijn was.
Fantoompijn is een pijnsensatie die beleefd wordt als afkomstig van een geamputeerd lichaamsdeel. Het is een normaal en veelvoorkomend verschijnsel na een amputatie en komt globaal bij 70% van de patiënten voor. Fantoompijn doet zich het meest voor in aanvallen die in ernst en frequentie kunnen verschillen maar kan ook chronisch optreden en dus altijd aanwezig zijn.

Over de oorzaak van fantoompijn is inmiddels duidelijk dat het hersengebied dat oorspronkelijk correspondeerde met het geamputeerde lichaamsdeel nog actief is en chronisch of af en toe geactiveerd wordt. De hersenen interpreteren dit alsof het geamputeerde lichaamsdeel er nog is en pijn doet.
Ludo had na de ingreep soms dragelijke maar soms ook ondragelijke pijn in z’n linker hand. De assistent van professor Nijs stelde medicatie voor die inwerkte op de verkeerde impulsen vanuit de hersenen maar Ludo koos ervoor ze niet te gebruiken. Ondanks de pijn bleef hij al z’n werk doen, inclusief het verzorgen van onze kerst- en paasfeesten voor een honderdtal mensen, klieven en zagen van bomen enz...Zelfs de dokters staan hierover nog steeds versteld en begrijpen niet hoe hij dit doet...Ludo weet het wel: met z’n Vader natuurlijk!

Op de medewerkersavond voor teamleiders op 2 april ll. had Ann het op haar hart om voor Ludo’s vingers te bidden. We geloven dat Vader zijn vingers terug kan laten aangroeien en daar bad Ann opnieuw voor die avond. Ludo vroeg haar ook te bidden tegen de fantoompijn en Ann deed dit. Sedert die avond heeft Ludo niets pijn meer gehad in z’n hand...en hij is daar heel blij mee. En nu bidden we verder voor herstel van die hele hand...voor onze God en Schepper is dat heel goed mogelijk!

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd